Alphega lékárny proti infekční epidemii žloutenky: Rozdáváme vlhčené ubrousky zdarma

Praha, 4. srpna 2016 – V souvislosti s epidemií žloutenky, která se objevila ve městě Brně, a jejímu nekontrolovatelnému šíření ve veřejných prostorách budou Alphega lékárníci v pondělí 8. 8. 2016 v rámci osvětové kampaně zdarma rozdávat všem svým zákazníkům jednorázové vlhčené ubrousky na ruce a informovat pacienty o zásadách, díky kterým je možné nákaze předejít.

V České republice jsou každý rok diagnostikovány stovky případů nakažení žloutenkou, a to i bez propuknutí epidemie. „V situaci, v níž se nyní nacházíme, bychom rozhodně neměli panikařit a raději bychom se měli zaměřit na prevenci. Důležité je, aby každý dodržoval osobní hygienu. Naprostý základ je mytí rukou po použití toalety, před jídlem a po příchodu domů,“ říká Mgr. Leona Štěpková z Alphega lékárny v Hostomicích nad Bílinou. „Dospělí by potom měli dbát na dostatečnou hygienu také u dětí.“

První pomocí pro obyvatele oblasti postiženou epidemií by mohly být jednorázové dezinfekční ubrousky či gely. „Chceme pomoci ve snaze zabránit dalšímu šíření epidemie, proto jsme se rozhodli rozdávat v Alphega lékárnách vlhčené ubrousky zdarma, jako upozornění na důležitost mytí rukou. Ty můžete mít pro případ potřeby stále u sebe,“ zdůrazňuje Mgr. Leona Štěpková. Alphega lékárny tuto aktivitu spouštějí v rámci jejich dlouhodobého zaměření na edukaci pacientů v oblasti zdravého životního stylu a prevenci onemocnění.

Příznaky nákazy žloutenkou: únava, bolesti břicha, nevolnost, zvracení, průjem, teploty, nadýmání, pocit špatného trávení, žloutnutí očí (sklér) a následně i kůže, tmavší barva moči

O Alphega lékárnách

Alphega lékárny jsou největší sítí nezávislých lékáren v Evropě s více než 6 500 členskými lékárnami v devíti zemích (Velká Británie, Francie, Itálie, Rusko, Španělsko, Turecko, Německo, Nizozemí a ČR). V České republice se síť Alphega lékáren rozrůstá od roku 2008 a v současnosti čítá více než 250 lékáren. Alphega lékárny nabízejí profesionální služby kvalifikovaných lékárníků a farmaceutických laborantů a nadstandardní poradenství. Více informací naleznete na www.alphega-lekarna.cz.